Menstrualni ciklus i trening.

Menstrualni ciklus utječe na metabolizam i rezultate u treningu.

0-14 dan. Bolja tolerancija boli i veća izdržljivost, metabolizam je sporiji nego inače ali je povećana osjetljivost na inzulin što znači da bolje toleriramo UH (ugljikohidrate) u ovom razdoblju (koristit ćemo ih za trening te možemo i trebamo trenirati intenzivno).

Tip treninga: visok intenzitet, nizak ekstenzitet. (teži treninzi snage – niži broj ponavljanja, HIIT)

Iskoristiti ovaj period i za depilacije, čišćenja lica i ostalne bolne procedure.

Dan 12 -16 ovulacija. Metabolizam se ubrzava, a apetit je pojačan, ovih dana najsnažniji smo u mjesecu. Prehrana treba biti uravnotežena, kalorijski unos povećan ali ne i UH jer je osjetljivost na inzulin snižena (ne trošimo UH već ih taložimo kao masti – kreće PMS debljanje 🙂 ).

Tip treninga: ovih dana spremni smo oboriti sve rekorde, ne preskačite trening, iskoristite to.

Dan 15 – 28. Tijelo je sklono oticanju i umoru. Smanjuje se proizvodnja serotnonina i to je jedan od razloga neutažive želje za UH.

Iako nam se ne čini tako ali tijelo je u ovoj fazi sklono trošiti masti, a treninzi i prehrana bi trebali to podupirati. Lakši treninzi snage, dugačak, kardio niskog intenziteta te uravnotežena lagana prehrana (ako možete izdržati).

Tip treninga: veći ekstenzit, niski intenzitet.

Menstruacija.

Vraćamo se u normalu, znakovi PMS nestaju, metabolizam se usporava, osjetljivost na inzulin pojačava, možemo početi (planirati) trenirati normalno.

Na Fat Killeru vas u ovim danima neću maziti (ali mogu uzeti u obzir).

Ako VI uzmete u obzir – da je ovo razlog zašto se ne osjećate dobro i izaberete biti NJEŽNIJI prema sebi.