Mi – telci?!

Mlijeko i mliječni proizvodi nisu ništa drugo nego jedan primjer sjajne reklame. Svaka popijena čaša mlijeka oduzima kalcij iz kosti.

Hej, imaš mlika? Nadam se da nemaš.

Sve krave nisu iste, podijelimo ih na dvije vrste i dajmo im ime.
Jedna nek se zove ‘Srećka’, a druga ‘Naša’.

‘Srećka’ je seljakova krava, ona je vegetarijanka, slobodno pase po pašnjacima, hrani se zelenom travom i sijenom, a kada postane noseća, proizvodi mlijeko za svoje tele, koje se njime hrani samo nekoliko mjeseci zbog rasta.

Tele naraste i do 8 puta veće u kratkom vremenu te ima 6-komorni stomak za probavu mliječnih enzima.

8 puta veće i pokaži mi svoj 6-komorni stomak?

‘Naša’ je ova naša krava, čije mlijeko nalazimo u dućanu na policama. Uzgaja se za masovnu proizvodnju i zapravo je biološka profit mašina.

Nikad nije vidjela pašnjak, živi u nehigijenskim i nehumanim uvjetima, proživljava ogroman stres stišćući se sa ostalim ‘našim’ kravama do nepomičnosti, u strašno malenim prostorima.

‘Naša’ se hrani žitaricama, industrijskim otpadom, sojom i ostacima drugih životinja te redovno prima injekcije hormona rasta i antibiotika.

Naša krava ‘Naša’ je toksična, a voljela bi biti kao ‘Srećka’ – vegetarijanka.

Mlijeko koje kupujemo u trgovini, a kupujemo ga sa svim gore navedenim sastojcima (soja, industrijski otpad, antibiotici, pesticidi, steroidi, hormoni stresa i rasta) također je i visoko obrađivano, procesima pasterizacije i homogenizacije, kojim je zapravo lišeno svih vitamina i minerala.

U jednom i drugom slučaju ove nakupine laktoze stvaraju grudice u crijevima i začepljuju ih, što mi proživljavamo kao otečenost, nadutost, bolove u trbuhu i dijareju. Poslije se iz tijela izbacuju kao toksini ili otrovi, što zahtjeva dodatnu energiju od tijela, a mi to doživljavamo kao – umor ‘bez razloga’.

Našino mlijeko, ne samo da nije zdravo za nas, već je i usko povezano sa mnogim bolestima.

Alergije, problemi sa sinusima i kožom, karcinomi, razne probavne smetnje, problemi sa rastom kod djece, česte infekcije ušiju, artritis, akne, karijes i osteoporoze.

Jel moglo bar bez zubi i kostiju, onog što nam tv i mliječna industrija godinama poručuje da upravo štitimo tim velikim čašama ove ‘magične’ tekućine?
Nije.

Što se to zapravo krene naopako kad unesemo ovu našu ‘super zdravu’ visoko obrađenu tekućinu u tijelo?

Prvo je naopako to što uopće nije namijenjeno za naše tijelo po principu – nije tvoja mater, nije tvoje mlijeko. Onda je probrađeno i u obradi u potpunosti upropašteno. Zatim ga naše tijelo ne može probaviti, a onda da bi uspostavilo homeostazu, vadi kalcij iz naših kostiju.

Duža verzija: pH vrijednost našeg tijela određuje se ravnotežom kiseline i lužine u tijelu, jako je bitno za naše zdravlje da pH bude lagano lužinast, odnosno oko 70%. I dok je kiselost bitna, povišene količine kiselosti, uzrok su mnogih zdravstvenih problema. Budući da je kalcij odličan neutralizator, naše tijelo stvoreno za preživljavanje te da bi zaštitilo bubrege i mokraćni trakt, mora resorbirati kalcij iz banke kalcija – kosti.

Znači, to naše mlijeko od slavnih 290 mg kalcija po čaši, koje zahvaljujući pasterizaciji, uopće nismo sposobni probaviti, ne samo da nam ne ‘daje’ kalcij, već remeti našu pH vrijednost i zapravo ‘povlači’ kalcij iz naših kostiju i osiromašuje ih.

Ova slavna tekućina je zapravo za čovjeka otrovna, uzročnica je bolesti, krcata kemikalijama, napuhuje nas, usporava i deblja.

Kužiš jel da, kako nas je sve mliječne industrija prevarila?

I dok je kalcij bitan u našoj prehrani, zaista nije teško preporučene dnevne vrijednosti unijeti na zdraviji način, npr. sjemenkama sezama, sardinama, lososom, bademom i špinatom..

Da zaključimo, nadam se da nemaš mlika.

Mlijeko je sjajno i neophodno za rast, teleta, a ne djeteta.
Za djecu i čovjeka zdrava, raznolika, prirodna prehrana, puno je bolja i ‘bogatija’ opcija.

Ako i dalje želiš mlijeko, nakon 5 dana pokušavanja, priviknut ćeš se na rižino ili bademovo.

Bademovo je krcato kalcijem. Ali zapravo.

Sljedeća dobra opcija je ono sirovo, Srećkino jel’, iz mljekomata.

Ali gdje je tvoj 6-komorni stomak i želiš li stvarno narasti 8 puta kao tele?