Mi – telci?!

Kravlje mlijeko i mliječni proizvodi nisu ništa drugo nego dobra reklama.

Recimo da imamo dvije krave: Prva nek se zove Srećka, a druga Naša.

Krava Srećka je veganka, slobodno pase na pašnjacima, hrani se zelenom travom i sijenom, a kad postane noseća, proizvodi mlijeko za svoje tele. To tele hrani se samo NEKOLIKO mjeseci majčinim mlijekom zbog rasta. To tele naraste i do 8 puta veće u kratkom vremenu te ima  6-komorni trbuh  za probavu mliječnih enzima.

Naša (krava), je biološka profit mašina čije mlijeko nalazimo na policama dućana. Uzgaja se za masovnu proizvodnju, stišće se s ostalim našim kravama i to do nepomičnosti, u strašno malenim prostorima. Hrane ju žitaricama, industrijskim otpadom, sojom i ostacima drugih životinja te redovito prima injekcije antibiotika i hormona rasta. Naša (krava) je toksična, a voljela je biti kao Srećka, vegetarijanka.

o ovome sanja  Naša

Mlijeko koje kupujemo u trgovini, a daje ga naša Naša, kupujemo sa svim lijekovima i antibioticima te ostalom kemikalijama koje je Naša pojela. Njezino mlijeko je još i visoko obrađivano, procesima pasterizacije (opetovani proces zagrijavanja i hlađenja mlijeka) i homogenizacije (razbijanje molekula masnoće pod visokim pritiskom).

Nakon svih tih procesa, mlijeko od ove naše nesretne krave  sada postaje lišeno svih vitamina i minerala, a međuostalima i vitamina D, bez kojih se kalcij u tijelu ne može absorbirati. Osim toga, pasterizacijom, uništeni enzimi u mlijeku uvelike otežavaju tijelu razgradnju i probavu. Mliječni proteini čak i neobrađeni, ljudima su teško probavljivi.

I u jednom, i u drugom slučaju ove nakupine laktoze kasnije stvaraju grudice u crijevima, začepljuju ih, (što mi proživljavamo kao nadustost ii konstipaciju) te se poslje iz tijela izbacuju kao toksini i otrovi. To zahtjeva dodatnu energiju od tijela, a mi to doživljavamo kao umor ‘bez razloga’.

Našino mlijeko, ne samo da nije zdravo za nas, već je i usko povezano s mnogim bolestima. Alergije, karcinomi, razne probavne smetnje, problemi s rastom kod djece, česte infekcije uha, artritis, karijes, osteoporoza…

Da, karijes i osteoporoza!

Ono što nam tv i mliječna industrija godinama poručuje, a to je, da  velike čaše ove ‘magične’ tekućine štite zube i kosti.

Sve više studija dokazuje da su ljudi s najvećom konzumacijom mliječnih proizvoda, pogotovo u 20-tim godinama, oni s najviše slučajeva osteoporoze.

Što se to zapravo događa kad unesemo ovu našu ‘super zdravu’,  visoko obrađenu tekućinu u tijelo?

PH vrijednost našeg tijela određuje se ravnotežom kiseline i lužine u tijelu. Jako je bitno za naše zdravlje da pH bude lagano lužinast, odnosno oko 70 %. I dok je kiselost bitna, povišene količine iste, uzrok su mnogih zdravstvenih problema. Protein iz mlijeka povećava kiselost, a naše tijelo koje samo regulira koncentracije spomenutih, automatski pokreće biološku reakciju –  neutralizacije kiselastih proteina prije nego li dođu do bubrega. Budući da je kalcij odličan neutralizator, naše tijelo dizajnirano za preživljavanje te da bi zaštitilo  bubrege i mokraćni trakt, mora resorbirati kalcij iz ‘banke’ kalcija – kosti!

Znači, to naše mlijeko od  slavnih 290 mg kalcija po čaši, koje zahvaljujući pasterizaciji, uopće nismo sposobni probaviti,  ne samo da nam ne daje kalcij, već remeti našu pH vrijednost i zapravo ‘povlači’ kalcij iz naših kostiju, ostavljajući ih osiromašenima.

Ova “slavna” tekućina, je zapravo otrovna, uzrok je bolesti, krcata kemikalijama, napuhuje nas, usporava i deblja.

Vrijedna naša Naša, prevarila nas je.

Zaista, kalcij je bitan u našoj prehrani, ali preporučene dnevne vrijednosti možemo unijeti i na zdraviji način.

Zdraviji izvori kalcija na 100 grama:

(dnevne potrebe ovise o životnoj dobi; djeca 800 mg, odrasli 1000mg, mladi, trudnice i dojilje 1200 mg, oboljeli od osteoporoze 1500mg)

  • Sjemenke sezama – 989mg

  • Sardine – 382mg

  • Bademi – 264mg

  • Špinat – 99mg

  • Kelj – 72mg

  • Brokule – 40mg

  • Grašak – 27mg

Da zaključimo!

Mlijeko je sjajno, i neophodno, ali za rast teleta. Ne djeteta!

Za djecu i čovjeka zdrava, raznolika, prirodna prehrana, puno je bolja i bogatija opcija. Ako i dalje želite mlijeko, posegnite za nezaslađenim bademovim mlijekom. Ono je krcato kalcijom.

Sori Naša.

Ovo je Srećka.

A ovo Naša